Så fungerar Daily Fantasy Sports

DFS, Daily Fantasy Sports, är en av de snabbast växande spelformerna om pengar. Konceptet för detta amerikanska fenomen är enkelt. Du skaffar ett konto på en DFS-sajt och gör en insättning. Därefter väljer du en sport och en spelform du vill delta i, till exempel en större turnering i fotboll. Turneringen har en starttid och sträcker sig i allmänhet över en serieomgång i den aktuella sporten, det kan alltså röra sig om helgens matcher i Premier League. När du är anmäld får du en budget, och utifrån den budgeten ska du köpa spelare till din laguppställning, och får välja mellan spelare i olika lag i den aktuella serien. Spelarnas pris baseras vanligen på den lönenivå de har i verkligheten. När ditt lag är spikat är du klar.

När den verkliga serieomgången börjar tävlar du mot alla andra som anmält sig till samma tävling. Du kan nu inte påverka utgången på något sätt; inga byten får göras under pågående spel, utan hela din insats sker i form av laguttagningen. Ditt lag får poäng utifrån hur spelarna i det presterar i verkligheten, till exempel i form av mål och målgivande passningar. Varje sport och sajt har sitt specifika poängsystem. När hela omgången är över får ägarna av de lag som presterat bäst dela på prispotten, även här enligt ett specifikt system.

I grunden är Daily Fantasy Sports egentligen inte svårare än så.

DFS har ursprungligen uppstått ur de klassiska Fantasy Sports-ligorna där man draftar ett lag och tävlar mot andra över en hel säsong. Till skillnad från Daily Fantasy Sports blir här momentet att matcha sitt lag under omgångarna viktigt, liksom att tradea spelare under säsongen. I Sverige har denna spelform i perioder varit mycket populär bland annat hos kvällstidningars läsare av sportbilagorna, t ex ”Dream Team”. Något förvånande var de allra första Fantasy Sports-spelen centrerade kring golf. Sporten har två aspekter som gjorde den tacksam att utgå från innan datorer fanns att tillgå: dedikerade fans och rätt så begränsad mängd statistik och spelarantal. En sport som baseball hade blivit mycket mer tidskrävande att hantera manuellt.

De amerikanska sajterna har i allmänhet en bas som utgår från The ”Big Four”, de fyra verkligt stora publiksporterna och deras ligor. Det är basket, amerikansk fotboll, baseball och hockey. Många av de större Daily Fantasy Sports-rummen har sedan komplementerande sporter. Några av de vanligare här är collegefotboll, golf, Nascar Racing och vanlig fotboll.

De europeiska Daily Fantasy Sports-sajterna som börjat dyka upp är nästan helt centrerade kring europeisk ligafotboll, där Premier League är den absolut vanligaste. Vi kan nog dock vänta oss att även hockey dyker upp på schemat även på de europeiska sajterna i en inte allt för avlägsen framtid.

Precis som för annan form av sportsbetting skiljer sig strategierna och tänket i olika sporter åt rejält. För en sport som baseball bygger laguppställningarna ofta på att spelaren ser en helhet i sitt lag, då varje enskild lagdel i allmänhet har få tillfällen att plocka poäng, medan en sport som basket helt bygger på att hitta enskilda spelare som tar hem rejält med poäng i varje match.

Utöver programhjälpmedel som olika sajter erbjuder i form av till exempel mjukvara för att skapa laguppställningar använder den seriöse Daily Fantasy Sports-bettaren sig så klart av statistik för den sport som är aktuell. Då det handlar om kortsiktiga resultat blir det väldigt viktigt att följa vilka spelare som är skadade, vilka som är heta och även vilka som spelar med vilka. Det har givetvis även betydelse för hur det går för laget för närvarande.

En annan viktig information är hur spelbolagen ser på matchen i termer av om det kommer att bli många mål. Amerikanska DFS-bettare talar om ”Vegas Line”, som den nivå bolagen i Las Vegas sätter som spelarna kan få spela över/under på hur många mål det blir i matchen. Om bolagen tror på en målrik match är det rimligt att anta att det finns potential även för många DFS-poäng.

Om du nu känner att du själv vill prova dina vingar inom Daily Fantasy Sports har vi det mesta du kan tänkas behöva. På vår sajt hittar du information om regler, utbud och strategier du kan tänkas behöva. Vi månar också om er som är nya inom DFS, och strävar efter att ge er en miljö där ni kan utvecklas i er takt och tillgodogöra er relevant och schysst information på ett överskåligt sätt.

Lycka Till!

Matat med fotboll på Fantasybet!

Norrmännen bakom Fantasybet har verkligen laddat upp med en rejäl fotbollskalender denna vecka. Bland det som erbjuds märks bland annat game... Läs mer

DraftKings får Maltalicens för skicklighetsspel

Förra året introducerade den maltesiska spelmyndigheten MGA en ny licens för skicklighetsspel. En bransch som kan komma att få stor nytta av detta i Europa är just Daily Fantasy Sports, och föga förvå...

Framgångsrik fundraiser för Premier Punt

Daily Fantasy Sports-sajten Premier Punt, baserat i skottska Aberdeen, drog i höstas igång ett fundraiserprojekt med mål att samla in £200 000 utifrån en egen värdering av bolaget på £28 miljoner. Det...

Spela Fantasy UEFA ikväll!

Idag är det ny omgång i UEFA Champions League, med många mycket spännande matcher på schemat! Mest spännande är mötet mellan Atletico Madrid och Bayern Munchen, men det finns mer att ge. Det här öppna...

DraftKings och FanDuel jobbar på legalt DFS i Nevada

I oktober förra året kom spelreglerarna i den amerikanska delstaten Nevada till beslut om att Daily Fantasy Sports ska ses som onlinegambling enligt delstatslagarna, och därmed krävs det en spellicens...

Fotbollsfeber i Daily Fantasy Sports-världen!

Fotbollsfeber i Fantasy Sports-världenBesvikelsen över Sveriges uttåg ur fotbolls-EM 2016 har börjat lägga sig, och landets fotbollsintresserade har ”Lasse Lava” att tacka för mycket av det. Islands s...

Fantasy KHL

8.5

Hockeyligan KHL, Kontinental Hockey League, kallas populärt för den ryska proffsligan ä...

Fantasy Champions League

8.5

En gång i tiden hette turneringen Europacupen, och har spelats i drygt 60 år. Numera het...

Fantasy Serie A

8.2

Italienska Serie A har en lång tradition av intresse för svenska fotbollsfans, mycket ta...

Fantasy MLB

7.5

Av "The Big Four" i USA, de stora amerikanska publiksporterna, lär baseball vara den klar...

Fantasy NBA

8.5

Den amerikanska basketligan NBA, National Basketball Association, har fått ett rejält up...