Översikt av Fantasy NBA

Fantasy NBA

Nordamerika

Den amerikanska basketligan NBA, National Basketball Association, har fått ett rejält uppsving i intresse bland svenska sportfans de senaste åren, och betting på ligan blir allt vanligare. För oss som är födda på sjuttiotalet klingar namn som Larry Bird, Magic Johnsson och givetvis Michael Jordan bekant, mycket tack vare tidiga tv- och datorspel om sporten. Idag är det andra namn som är portalfigurer i ligan, men intresset från svenskt håll är större än någonsin. Tack vare mycket action och många profiler är det en ypperlig sport för fantasybetting.

Mer om sporten

Så spelar man basket

Detta är basketreglerna i korthet. Matcherna i NBA spelas i fyra perioder om tolv minuter. Varje lag har fem spelare på planen. Laget utgörs av guards, center och forwards. Totalt får det finns max tolv spelare i uppställningen, och byten sker endast när det är avblåst. Bollen flyttas genom att man studsar den med ena handen, eller passar den. Poäng sker genom att man kastar bollen i korgen. En träff ger två poäng, skott utanför trepoängslinjen ger föga förvånande 3 poäng. Vid straff får man vanligen två kast på sig, var och ett ger en poäng. I vissa lägen kan man få tre straffkast, vid foul under försök till trepoängare. När ett lag har bollen har man 24 sekunder på sig att göra ett försök till avslut.

Otillåten kroppskontakt och osportsligt uppträdande bestraffas med foul. Vid sex fouls får spelaren inte fortsätta matchen utan ersätts av lagkamrat. Om ett lag kollektivt samlar på sig fem fouls under en period får motspelarnatvå straffkast. Detta är en lagfoul.

Så spelas säsong och slutspel i NBA

Den amerikanska basketligan NBA består av trettio lag uppdelade på två konferenser. Varje konferens har tre divisioner om femton lag vardera. Säsongen börjar sista veckan i oktober, och varje lag spelar totalt 82 matcher. Man möter de fyra motståndarlagen i sin egen division fyra gånger- Sedan möter man sex av lagen från de två övriga divisionerna i den egna konferensen fyra gånger, och de övriga fyra lagen i den egna konferensen tre gånger. Det gör 52 matcher i den egna konferensen. Utöver det spelar man två matcher – en hemma och en borta - mot samtliga lag i den andra konferensen. Detta gör att lagen i NBA möter samtliga andra lag minst en gång i säsong, i likhet med hockeyligan. Detta är något som inte sker i amerikansk fotboll och baseball.

I mitten av april tar säsongen slut. I slutet av månaden börjar sedan playoffen. Åtta lag från varje konferens är kvalificerade. Detta är de tre konferensvinnarna samt de fem lag med bäst resultat utöver dessa. Konferensvinnarna får högst seedning, och övriga fem lag i tur och ordning utifrån säsongsresultat sämre och sämre seedning. Det bästa laget möter sedan det sämsta i varje konferens och så vidare i första omgången. Varje omgång spelas som bäst av av sju. Den initiala seedningen behålls till nästa omgång. De två slutliga konferensvinnarna möter sedan varandra i NBA-finalen som vanligen spelas i juni.

Lagen och profilerna

Ska man prata stjärnor i NBA är LeBron James det första namn som ska upp. Forwarden har fyra gånger valts till ligans mest värdefulla spelare, och visade med flytten från Cleveland Cavaliers till Miami Heat att han kan spela på topp i olika miljöer. Nu är han tillbaka i Cleveland. Nästa aktiva namn som bör lyftas är veteranen Kobe Bryant. Shooting Guarden har gjort snart två decennier i Los Angeles Lakers och har tjogvis med utmärkelser och meriter.

Orlando Magics center Dwight Howard har även han mängder av utmärkelser, och blev vald till årets defensiva spelare tre år på raken 2009-2011. Golden State Warriors point guard Stephen Curry är en av ligans bästa skyttar genom tiderna. Valdes 2015 till ligans mest värdefulla spelare.

Andra spelare som verkligen bör framhållas som nyckelpersoner i ligan är Kevin Durant, Tony Parker, Dwyane Wade, Dirk Nowitzki, Kahwi Leonard, Carmelo Anthony, Russell Westbrook, Derrick Rose och Tim Duncan.

Fantasy KHL

8.5

Hockeyligan KHL, Kontinental Hockey League, kallas populärt för den ryska proffsligan ä...

Fantasy Champions League

8.5

En gång i tiden hette turneringen Europacupen, och har spelats i drygt 60 år. Numera het...

Fantasy Serie A

8.2

Italienska Serie A har en lång tradition av intresse för svenska fotbollsfans, mycket ta...

Fantasy MLB

7.5

Av "The Big Four" i USA, de stora amerikanska publiksporterna, lär baseball vara den klar...

Fantasy NBA

8.5

Den amerikanska basketligan NBA, National Basketball Association, har fått ett rejält up...