Översikt av Fantasy KHL

Fantasy KHL

Ishockey

Hockeyligan KHL, Kontinental Hockey League, kallas populärt för den ryska proffsligan även om det egentligen inte är helt korrekt. Den stammar förvisso ur den ryska superligan RSL, men består utöver 22 ryska lag även av ett lag vardera från Finland, Vitryssland, Slovakien, Kroatien Lettland och Kazakhstan. Just nu finns ett trettiotal svenskar i ligan vilket gör oss till en av de största nationaliteterna som inte har ett lag representerat. Det ryktas även att det kommer att komma ett lag från Kina eller Sydkorea till KHL säsongen 2016 / 2017.

Denna liga var också den första som erbjuds som fantasy hockey för svenska spelare, tack vare FanTeam som tidigt etablerade Fantasy KHL i sin portfölj.

Den 7 september 2011 drabbades ligan av en stor tragedi då i stort sett hela laget Lokomotiv Yaroslavl omkom i en flygolycka. Bland offren fanns den svenska stjärnmålvakten Stefan Liv samt NHL-meriterade profiler som Pavol Demitra, Brad MCKrimmon, Alexander Karpovtsev och Ruslan Salei.

Mer om sporten

Struktur för Fantasy KHL

På klassiskt hockeymaner spelas en grundserie som syftar till att kvalificera de lag som sedan gör upp i en playoff. Vinnarna av playoffen får en trofe kallad Gagarin Cup. Det bästa ryska laget koras till "Champion of Russia" och är alltså ryska mästare. Ligan består i nuläget av fyra divisioner fördelade på två konferenser (öst och väst). Fem av de åtta ickeryska lagen spelar i Bobrov Division tillsammans med Sparktak Moskva och SKA St Petersburg.

Under grundserien spelar varje lag 60 matcher. Fyra mot var och ett av de sex motståndarlagen i den egna divisionen, två matcher mot de övriga sju lagen i samma konferens, en match mot de 14 lagen i den andra konferensen. Resterande åtta matcher handplockas av schemaläggarna. De åtta högst placerade lagen i varje konferens när grundspelet är över är kvalificerade för playoff. Varje konferens spelar internt i kvartsfinal, semifinal och konferensfinal tills man har en segrare som möter den andra konferensvinnaren i en final om Gagarin Cup. Alla playoffer spelas om bäst av sju.

Fantasy Draft och poängsättning Fantasy Hockey

När du spelar Fantasy KHL hos FanTeam ska du ta ut två målvakter, tre försvarsspelare och fyra anfallare. Generellt har du $80 miljoner att sprida på de nio spelarna. Tre av spelarna är reserver (en på varje position), och de övriga ordinarie. Reserverna kommer bara plockas in om någon av dina ordinarie spelarna på samma position inte komme till start. Samtliga spelare får poäng för mål och assist samt poängavdrag för utvisningar och att orsaka straffar. Mål och assist i boxplay ger tillägg och i powerplay får man mindre. Målvakter får mest poäng för mål och assist, sedan backar och sist forwards. Målvakter får extra poäng för att hålla nollan, för räddningar samt för seger. De får minuspoäng för insläppta mål. Utespelare får tillägg och avdrag för plus / minus-resultatet när de är på isen.

Lag och profiler i ligan

Svenske Linus Omark är en av ligans mer pålitliga poängmaskiner, och en mycket viktig kugge i sitt lag Salavat Yulaev. Andra stora stjärnor är CSKAs Alexander Radulov, som gjort flera säsonger i NHL, och kanske framför allt Ilya Kovalchuk i SKA St Petersburg där han är lagkapten och teamkamrat med svenske Joakim Lindström.

Följande lag har vunnit de tidigare sju säsongerna:

2015: SKA St Petersburg
2014: Metallurg MAgnitogorsk
2012-2013: Dynamo Moskva
2011: Salavat Yalev
2009-2010: AK Bars Kazan

Fantasy KHL

8.5

Hockeyligan KHL, Kontinental Hockey League, kallas populärt för den ryska proffsligan ä...

Fantasy Champions League

8.5

En gång i tiden hette turneringen Europacupen, och har spelats i drygt 60 år. Numera het...

Fantasy Serie A

8.2

Italienska Serie A har en lång tradition av intresse för svenska fotbollsfans, mycket ta...

Fantasy MLB

7.5

Av "The Big Four" i USA, de stora amerikanska publiksporterna, lär baseball vara den klar...

Fantasy NBA

8.5

Den amerikanska basketligan NBA, National Basketball Association, har fått ett rejält up...