Översikt av Fantasy Serie A

Fantasy Serie A

Fotboll

Italienska Serie A har en lång tradition av intresse för svenska fotbollsfans, mycket tack vare blågula fotbollsprofilers tidiga framgång i landet. Främst handlar det givetvis om Nacka Skoglund i Inter och Sampdoria samt Gre-No-Lis dominans i Milan i början av femtiotalet, där Gunnar Nordahl vann skytteligan fem av sex säsonger. Han är än idag en av tidernas främsta målskyttar i italienska ligan. Sedermera blev Glenn Strömberg en stor profil följd av Tomas Brolin, och i senare tid givetvis Zlatan Ibrahimovic i Juventus, Inter och Milan åren 2004-2012.

Efter Premier League är Serie A en av de absolut mest populära ligorna för fantasy sports i Europa, mycket tack vare fotbollens framträdande roll i landet, de många profilerna och den starka läktarkulturen.

Mer om sporten

Så spelas Serie A

Serie A är en liga som testat olika format sedan grundandet för snart nittio år sedan. Idag är det en öppen liga med 20 lag där man slåss om scudetton ("den lilla skölden") varje säsong. Märket är ett bevis på att laget är regerande mästare. De tre lägst placerade lagen efter varje säsong förflyttas till Serie B, medan tre därifrån flyttas upp.

Säsongen körs från augusti till maj, och varje klubb möter alla motståndare en gång hemma och en gång borta, totalt 38 matcher per lag. Man får tre poäng för seger och en poäng för oavgjort. Det lag som har flest poäng efter 38 omgångar är ligamästare.

Lag och spelare att hålla koll på

En av ligans absolut största spelare de senaste åren, Andrea Pirlo, lämnade landet för denna säsong för att avsluta karriären i USA. Två av hans forna lagkamrater i Juventus, den åldrade målvakten Gianluigi Buffon och den franske mittfältaren Paul Pogba, är två av Serie A:s stora profiler.

Just Juventus får också sägas vara ett av de största lagen i ligan, om inte det största, med fyra raka scudettos de senaste åren. Milan tog hem både ligan och italienska supercupen 2011.

Nedan följer dagsaktuella priser (okt 2015) för några av ligans spelare från DFS-sajten oulala.com (snittspelaren ska ligga på 9M om du väljer att spela utan avbytare, och strax under 6M om du kör med full bänk :

Paul Pogba, Juventus 17.6M
Marek Hamsik, Napoli, 14.2M
Gonzalo Higuain, Napoli, 14.2M
Giorgios Chiellini, Juventus, 11.8M
Felipe Anderson, Lazio, 11.3M
Keisuke Honda, Milan, 9.6M
Gianluigi Buffon, Juventus, 8.7M
Daniele De Rossi, Roma, 8.2M
Mario Balotelli, Milan, 7.3M
Alexander Farnerud, Torino, 1.0M
Filip Helander, Hellas Verona, 0.9M

Fantasy KHL

8.5

Hockeyligan KHL, Kontinental Hockey League, kallas populärt för den ryska proffsligan ä...

Fantasy Champions League

8.5

En gång i tiden hette turneringen Europacupen, och har spelats i drygt 60 år. Numera het...

Fantasy Serie A

8.2

Italienska Serie A har en lång tradition av intresse för svenska fotbollsfans, mycket ta...

Fantasy MLB

7.5

Av "The Big Four" i USA, de stora amerikanska publiksporterna, lär baseball vara den klar...

Fantasy NBA

8.5

Den amerikanska basketligan NBA, National Basketball Association, har fått ett rejält up...