Översikt av Fantasy Premier League

Fantasy Premier League

Fotboll

Den brittiska förstadivisionen i fotboll, Premier League, är med stor sannolikhet den liga som intresserar flest svenska sportfans. Många av de stora lagen har extremt starka supporterläger i flera svenska städer, och i många år har svenskt stryktips centrerats kring engelsk fotboll. Vi som är födda på sjuttio- och åttiotalet tänker på namn som Ian Rush, Gary Lineker och Bruce Grobelaar med ett särskilt skimmer. För att inte tala om de svenska hjältarna Glenn Hysén och Stefan Schwarz.

Engelsk fotboll är för oss europeer också den absolut mest populära sporten att spela Fantasy på, och det finns även flera stora amerikanska Daily Fantasy Sports-sajter som erbjuder Premier League. Med ett gäng tunga världsklasslag och en mängd karismatiska profiler är Premier League en ypperlig sport för ändamålet. Med sajter som till exempel FanTeam kan du nu också spela Fantasy Premier League på svenska fantasysajter.

Mer om sporten

Så spelas Fantasy Premier League

Premier League består av tjugo lag i en rak, öppen liga där de tre lag som går sämst varje säsong kommer att lämna ligan till förmån för tre lag från andradivisionen (vilket i själva verket är förstadivisionen i ligan The Championship). En säsong består av 38 matcher, vilket innebär att varje lag möter motståndarna en gång hemma och en gång borta per säsong. Man får tre poäng för seger och en för oavgjort. En förlust ger aldrig poäng.

När man tittar på ställningen i ligan används totalpoängen i första hand. Vid lika tittar pman på målskillnad, och därefter antal gjorda mål. Det lag som ligger överst i tabellen när ligan är slut vinner, och det finns alltså inget slutspel eller liknande.

Lagen och stjärnorna i ligan

Premier League består av tjugo lag. Av dessa får nog Liverpool och Manchester United räknas som de mest namnkunniga internationellt, men det finns ytterligare en handfull lag i ligan som har haft en mer dominant position resultatmässigt de senaste tio säsongerna. Framför allt är detta Arsenal, Manchester City och Chelsea.

Några av ligans största stjärnor just nu är Alexis Sanchez (Arsenal), Sergio Agüero (City) och Wayne Rooney (Man U). Det finns även flera svenskar i ligan, bland annat Joel Ekstrand (Watford), Jonas Olsson (West Bromwich) och Sebastian Larsson (Sunderland).

Laguppställningar i Fantasy Premier League

En laguppställning i Premier League består av målvakt, försvarare, mittfältare, forwards och i allmänhet några flexpositioner. Vanligen utgörs detta av spelare som inte är målvakter. Däremot varierar antalet spelare på varje position ordentligt från sajt till sajt. DraftKings har åtta spelare som standard för alla fotbollsmatcher (soccer, inte NFL), och kör då med en målvakt och två spelare på var och en av de tre utespelarpositionerna, samt en flexplats.

FantasyBet kör sina fotbollsmatcher med hela 15 positioner. Två målvakter, fem backar, fem mittfältare och tre anfallare. Av dessa ska 11 vara uppställda från start enligt givna ramar. Reserverna (de fyra som inte spelar) används bara om någon av de elva inte skulle komma till start. Man utser också en kapten; denne får dubbelt så många poäng som vanligt. Det finns även möjlighet att ha en assisterande kapten som får kaptensbindeln om din ordinarie kapten inte kommer till start.

Poängsättning för Fantasy Premier League

Poängsättningen för att spela Fantasy Sports Premier League varierar av naturliga skäl mellan olika sajter. Grunden för utespelare är givetvis att mål och assist ger mest poäng, och att kort ger minuspoäng. Målvakter får poäng för att hålla nollan och göra räddningar. Även backar premieras ofta av att hålla tätt bakåt. Ofta krävs för en målvakt att denne spelar större delen eller hela matchen för att få poäng för att hålla tätt.

En del sajter premierar också speltid i allmänhet, men detta varierar i hög grad mellan olika aktörer. FanTeam gör det, medan DraftKings endast premierar det som sker och inte tiden som går.

Fantasy KHL

8.5

Hockeyligan KHL, Kontinental Hockey League, kallas populärt för den ryska proffsligan ä...

Fantasy Champions League

8.5

En gång i tiden hette turneringen Europacupen, och har spelats i drygt 60 år. Numera het...

Fantasy Serie A

8.2

Italienska Serie A har en lång tradition av intresse för svenska fotbollsfans, mycket ta...

Fantasy MLB

7.5

Av "The Big Four" i USA, de stora amerikanska publiksporterna, lär baseball vara den klar...

Fantasy NBA

8.5

Den amerikanska basketligan NBA, National Basketball Association, har fått ett rejält up...