Recension av FFPC

FFPC

Full Season

FFPC, Fantasy Football Playoff Challenge, är en amerikansk sajt som är helt dedikerad till amerikansk fotboll i säsongslånga ligor. Här är vi alltså fjärran från trendfenomenet Daily Fantasy Sports, men den som är inne på den spelformen kommer att känna igen sig i en del även på FFPC, även om mycket så klart är annorlunda. På hemsidan distanserar man sig tydligt från DFS, och kallar sig för ”the old-fashioned kind”. Spelet handlar alltså om ligor som löper från vecka 1 till vecka 16.

Enligt sajten själva är nischen inte bara säsongslånga ligor, utan i synnerhet highstakes fantasy sports. Spelen ligger i spannet $35 till $250 för standardligorna. För att inte vara helt utlämnad till att bara få in nya spelare under säsongsstarten efter sommaren, kör man också Playoff Challenge som helt handlar om slutspelet.

Översikt

Utbud

Utbudet på FFPC handlar alltså om säsongslånga fotbollsligor, de flesta med inköp $35, $77, $150 eller $250. Därefter följer ”midstakes” på $350 och $500, samt highstakes på $750 och $1250. För de som vill spela riktigt höga fantasy games erbjuder FFPC faktiskt ligor med inköp på $5000 och $10 000.

Spelen är indelade i en del olika kategorier, med namn som Football Guys Players Championship, VP Money, Super Bracket Tourney, Live Ancillary, Dynasty med mera. Det stora eventet, Main event, kostar från $1750 att delta i, och lagen ska i allmänhet vara betalda i augusti varje år. Denna turnering består av tolv ligor inklusive slutspel och pågår parallellt med NFL-säsongen.

Även Footballguys Players Championship är säsongslång, men kostar något mindre, $350 att delta i. Under sommaren brukar draften inledas. Det finns också specialformat. I terminator börjar du med 26 spelare, men tvingas göra dig av med en varje vecka. Missar du detta är du diskad.

Det finns även ett dynastymode där du spelar ditt lag över många år. Inköp ligger från $500 och uppåt, sen tillkommer också depositionsavgifter i dessa spelformer. Draften i denna spelform har ett mycket längre tidspann. Inträde sker sommartid. För den som vill lägga en lägre insats finns satelliter från $35 och uppåt. I januari börjar också Playoff Challenge, där man spelar tiomannalineups. Inköpet kostar $200, ligan spänner från januari till februari.

Bonusar och kampanjer

FFPC jobbar mycket med det som händer runt omkring spelet. Med säsongslånga ligor, ofta med extremt engagerade deltagare, och höga inköp finns alla möjligheter att skapa intressanta happenings för att knyta starkare band till sina kunder. I samband med NFLs öppningshelg varje år kör man ett liveevent i Las Vegas, något som senast drog nära tusen deltagare. Man får rabatt för ytterlgiare lag utöver sitt första, men utöver detta finns inga konventionella välkomstbonusar.

Support

Med direktmail till de ansvariga på FFPC får man både känslan av ett litet företag, men också av att det här är människor som verkligen prioriterar närheten till sina kunder. Utöver mailsupport finns också direktnummer till huvudkontoret, 24/7 telefonsvarare där du kan be om support, samt en message board på nätet där du också kan ställa frågor. Vidare är sajten bra utbyggd för att ge dig en bra överblick, och det mesta är ingående förklarat! Till detta kan läggas forum, facebook, blog, twitter och podcast. FFPCs täckning är fantastisk.

FFPC säger sig följa den amerikanska lagstiftningen, men enligt dem själva ska de vara öppna för icke-amerikaner så länge inte dessa bor i länder där fantasy sports är förbjudet.

Fantasy KHL

8.5

Hockeyligan KHL, Kontinental Hockey League, kallas populärt för den ryska proffsligan ä...

Fantasy Champions League

8.5

En gång i tiden hette turneringen Europacupen, och har spelats i drygt 60 år. Numera het...

Fantasy Serie A

8.2

Italienska Serie A har en lång tradition av intresse för svenska fotbollsfans, mycket ta...

Fantasy MLB

7.5

Av "The Big Four" i USA, de stora amerikanska publiksporterna, lär baseball vara den klar...

Fantasy NBA

8.5

Den amerikanska basketligan NBA, National Basketball Association, har fått ett rejält up...