Översikt av Fantasy MLB

Fantasy MLB

Nordamerika

Av "The Big Four" i USA, de stora amerikanska publiksporterna, lär baseball vara den klart minst kända för oss svenskar. Även om i stort sett alla i vårt land har en bild framför sig av något som liknar en seriösare form av bärnnboll (vilket i sak stämmer) är det få som känner till regler, lag och spelare. Sporter som amerikansk fotboll, basket och i synnerhet ishockey har en helt annan fanbase i Sverige. När det kommer till baseball och fantasy sports är dock sporten stor, och i USA erbjuder i princip alla stora aktörer spel på proffsligan Major League Baseball.

Mer om sporten

Det här är baseball

För er som inte har koll på baseball kommer här en mycket kort genomgång av reglerna. Baseball spelas mellan två lag som turas om att vara fältlag och slaglag (jämför med utelag och innelag i brännboll). En kastare i utelaget kastar bollen till en mottagare i sitt eget lag. Strax framför kastaren står en slagman i innelaget och ska försöka träffa bollen med slagträt. När han träffar ska han ta sig så långt som möjligt på en rombformad bana med baser i hörnen. Varje bas är "safe", och målet är att ta sig runt ett varv. Utelaget ska försöka ta "outs" genom att stoppa innelagets löpare, antingen genom att nudda dem innan de når bas eller genom att se till att de inte får iväg en träff på bollen.

Poäng ges uteslutande genom fullgjorda "runs", att man tar sig runt de fyra baserna. När en spelare får en hit på bollen får alla spelare som är ute på baserna röra sig, och det är alltså först när de gjort hela rundan som de får poäng. Att nå första bas på sitt slag kallas "single", andra "double" och tredje följaktligen "triple". Det för många klassiska uttrycket "homerun" är när en spelare rundar hela planen på sitt eget slag, då fjärde bas är ett fullt varv.

Baseball är också den enda av de stora amerikanska lagsporterna som körs helt utan klocka. När utelaget lyckats ta tre "outs" på innelaget byter de plats och utelaget blir innelag. När bägge lagen varit slaglag varsin gång har det gått en "inning". En match består av nio innings, och tar cirka tre timmar att genomföra. Det lag med flest "runs" när matchen är över har vunnit. Är det lika efter nio innings spelar man en inning i taget till fram tills en vinnare är korad.

Så fungerar MLB

Rent tekniskt består den amerikanska proffsbaseballligan MLB, Major League Baseball av två ligor; American League och National League. Först 2000 slogs de ihop till en organisation, och har nu 15 lag vardera. Värt att notera är att ett av de trettio lagen, Toronto Blue Jays, är kanadensiskt. De två ligorna är i sin tur indelade i tre divisioner om fem lag.

Med 162 matcher per lag under en säsong finns ingen annan lagsport i USA som är så matchtät som MLB. Ett lag har 5-7 matcher per vecka, vanligen med måndag och / eller torsdag som fridag. Säsongen börjar första söndagen i april och pågår fram till första söndagen i oktober. Man möter de fyra lagen i sin egen division 19 gånger. Sedan spelas 6-7 matcher mot de övriga 10 lagen i sin egen liga. Utöver det möter man en av divisionerna i motsatt liga, där två lag spelas tre gånger på hemmaplan, två andra lag tre gånger på bortaplan, och det sista laget två gånger hemma och två gånger borta. Vidare har varje lag en "ärkerival" i motsatt liga som man möter två gånger hemma och två gånger borta per år. Detta lag är ofta ett lag i samma storstadsregion, vilket skapar derbykaraktär.

Tio av de trettio lagen kommer att få spela playoff. Detta är de sex divisionsvinnarna, plus fyra wildcards. I första rundan möter de två wildcarden från varje liga varandra i en utslagsmatch. Därefter återstår fyra lag i varje liga. Nästa runda kallas division series, och där möter den bäst presterande divisionsvinnaren det återstående wildcardet och de två övriga divisionsvinnarna möter varandra. Denna runda spelas om bäst av fem.

Följande omgång kallas American Legaue Championship Series respektive National League Championship Series. Den spelas i bäst av sju mellan de två återstående lagen i varje liga. När denna är över finns två finallag, som möts i bäst av sju i World Series.

Lag och profiler i Major League Baseball

Till skillnad från de övriga tre stora lagsporterna i USA består Major League Baseball av mycket färre stora profiler, baseball handlar mycket mer om laget i sin helhet. Detta trots att baseball ofta kallas för den ensammaste av lagsporterna. Varje lagdels agerande är ganska isolerat från övriga delar. Pitcherns taktik är helt oberoende av hans lagkamraters taktik, och de behöver inte prata ihop sig (catchern undantagen). Varje spelare tar i fantasysammanhang relativt få poäng, och variansen för spelare är stor. Lagsnittet får en helt annan betydelse. Det utesluter dock inte att det finns en del profiler, och framför allt framträdande lag.

New York Yankees är suveräner i toppen, med 27 titlar och 40 finaler genom åren. Tvåan St Louis Cardinals har 11 titlar på 19 finaler, senaste gången 2011. 2013 var de åter i final men föll mot Boston Red Sox. Både Yankees och Cardinals tillhör fortfarande i högsta grad topplagen. Ett annat av de absolut mest framträdande lagen i dagens MLB är San Franscisco Giants som vunnit serien tre gånger på fem år 2010-2014.

Lineups och poängräkning i fantasy MLB

En line-up för ett Major League Baseball-lag på DraftKings består av tio spelare. Två pitchers, en catcher, 3 base-spelare, en shortstop och tre fielders. Det finns alltså inga slaglagsspecialister i en uppställning. Budgeten för laget ligger på $50 000, och uppställningen ska tas från minst tre olika lag i ligan.

Spelarna får bara poäng när de är i slag- och pitchposition. Poäng ges dels hur långt man själv tar sig på sitt varv, och dels hur många medspelare man slår in. Minuspoäng för att bli "outad". Pitchern får i grunden poäng för hur många spelare han "outar", och för seger. Minuspoäng för "hits" av slagmannen.

Fantasy KHL

8.5

Hockeyligan KHL, Kontinental Hockey League, kallas populärt för den ryska proffsligan ä...

Fantasy Champions League

8.5

En gång i tiden hette turneringen Europacupen, och har spelats i drygt 60 år. Numera het...

Fantasy Serie A

8.2

Italienska Serie A har en lång tradition av intresse för svenska fotbollsfans, mycket ta...

Fantasy MLB

7.5

Av "The Big Four" i USA, de stora amerikanska publiksporterna, lär baseball vara den klar...

Fantasy NBA

8.5

Den amerikanska basketligan NBA, National Basketball Association, har fått ett rejält up...