Daily Fantasy Sports – historien om ett miljardfenomens födelse
Begreppet DFS lär ha gått få spelintresserade förbi, och i en tid där det amerikanska folket är hårt reglerade har Daily Fantasy Sports växt till att bli ett folknöje där mijontals människor omsätter miljardsummor i dollar varje år i en trend som inte avtar. Nu har också fenomenet börjat sprida sig till Europa, med amerikanska aktörer som börjat få licenser för att slåss mot de europeiska fotbollsaktörerna om konsumenternas plånböcker. Det är här är tvärtom mot vad många tror inget nytt; även om vi idag främst pratar om ”daily” har fantasy sports spelats i många år, både i Sverige och resten av västvärlden. Vi på FantasySportsBetting.se har börjat tittat närmare på hur hela branschen föddes, och hur det i förlängningen ledde fram till Daily Fantasy Sports.
Ska man hitta något startdatum måste vi leta oss nästan sextio år, då amerikanen Wilfred Winkenbach satte upp en liga där deltagarna fick sätta ihop ett lag av proffsgolfare, och den som valt den kombo med minst antal slag när tävlingen var över hade vunnit. Detta är det första dokumenterade fantasy sports-arrangemanget. Att det just var golf det inleddes med anses inte vara någon slump då spelet är lätt att föra statistik kring jämfört med de stora ligorna med lagsporter i USA. Spelet stannade dock i en rätt sluten krets, men Winkenbach brukar ändå anses vara fadern av Fantasy Sports då han några år senare, 1962, satte upp den första officiella fantasy fotball-ligan. Åtta lag utgjorde GOPPPL; Greater Oakland Professional Pigskin Prognosticators League. Dock hade några kollegor på Harvard University redan spelat Fantasy Baseball i några år vid det laget. Idén spreds sedan till andra läroverk i USA.
Ett par decennier senare, vid åttiotalets början stod journalisten Daniel Okrent för nästa innovation i fantasy sports, då han och hans vänner samlades på New York-restaurangen La Rotisserie Francaise för att spela. Deras liga Rotisserie League Baseball brukar anses vara den första som använde en poängsättning som mer handlade om lagens samlade snittprestation snarare än enskilda spelares resultat. Denna poängsättning kom att bli känd som rotisserie, eller roto, efter ligan och i förlängningen restaurangen. Okrent anses idag vara en av Fantasy Sports mest betydelsefulla personer för utvecklingen. Spelet växte allt mer, och i slutet av åttiotalet uppskattade man att över 500 000 amerikaner sysslade med fantasy sports regelbundet.
När internet blev var mans egendom i mitten av 90-talet fick fantasy sports en fantastisk ny potential, med tillgången till statistik och kommunikation på ett helt nytt sätt. Två av de första internetsajterna som kretsade kring fantasy sports var commissioner.com och rotonews.com. De senare utvecklades senare till rotowire som än idag är en av branschens mer inflytelserika kanaler, medan commissioner kom att bli basen för CBSSports fantasysatsning. Allt fler spelaktörer dök upp, och år 2003 uppskattades det att omkring 15 miljoner amerikaner spelade.
År 2007 grundades Instant Fantasy Sports. En av grundarna, Chris Fargis hade sneglat på nätpokerboomen och hastigheten och flödet i spelet, och försökte överföra mekanismerna till Fantasy Sports. Sajten köptes sedan upp av NBC och transformerades till SnapDraft, en aktör som existerade fram till i början av 2015. Två år efter Instant Fantasy Sports födelse var det dags för en annan sajt som skulle få stor betydelse att slå upp dörrarna; FanDuel kommunicerade Daily Fantasy Sports-konceptet fullt ut. Grundaren Nigel Eccles hade läst in sig på den amerikanska lagstiftningen och tolkade det som att DFS inte skulle falla in under förbuden som låg, något han också fick rätt i av myndigheterna i de allra flesta delstaterna. FanDuel fick länge vara marknadsledare, men år 2012 startades DraftKings, och ett par år senare hade utmanaren sprungit om. År 2013 kom ett nytt sort genombrott för DFS då den amerikanska baseballligan MLB blev den första sportorganisationen i USA att investera i en DFS-sajt.
I Europa finns Daily Fantasy Sports sedan något år tillbaka, även om verksamheten jämfört med amerikanernas spel är modest sett till ekonomi. Intresset växer dock, och sannolikt kommer vi att få se en boom även här med många alternativ för den som vill syssla med svensk fantasybetting. Svenskarna är redan vana vid Fantasy Sports-konceptet tack vare kampanjer som kvällstidningarnas Dream Team och liknande. Med licenser från Malta och liknande myndigheter kommer fler och fler aktörer att erbjuda skattefritt spel på daily fantasy sports för svenskar. En av sajterna du redan idag kan spela på som svensk är FanTeam. Läs mer om FanTeam här, och vill du prova går det utmärkt att öppna konto hos dem via oss!
Källa: wikipedia