Översikt av Fantasy Champions League

Fantasy Champions League

Fotboll

En gång i tiden hette turneringen Europacupen, och har spelats i drygt 60 år. Numera heter den UEFA Champions League och är en tävling för de bästa klubblagen inom europeisk herrfotboll. Förr deltog mästarlagen från varje nationell liga, men sedan slutet av nittiotalet ingår nu även flera tvåor, treor och fyror från de bästa ligorna. Från lägre rankade ligor, bland annat Allsvenskan, måste mästarlagen kvala för att nå Champions League.

Mer om sporten

Upplägg för Champions League

Champions League bygger på en tämligen avancerad struktur. I den första kvalrundan möts de åtta mästarna från de lägst rankade ligorna (47-54) i Europa. Vinnarna går vidare till kvalrunda två där de slås ihop med 30 mästare från de ligor som rankas på plats 16-46. Sjutton vinnare går nu till kvalrunda tre tillsammans med 3 mästare från ligor rankade 13-15. Denna kan vi kalla 3A. Parallellt spelas en pool vi kan kalla 3B, som består av 9 ligatvåor från ligorna 7-15, samt trean från ligan rankad sexa i Europa.

Den fjärde rundan är Playoffen. Även denna är dela i två delar. Första halvan är de tio vinnarna från det vi ovan kallar 3A. Den andra halvan är de 5 vinnarna från ovanstående 3B, som slås ihop med 2 ligatreor från ligor rankade 4-5 och tre stycken fyror från de högst rankade ligorna i Europa.

Därefter är det dags för gruppspel, där 32 lag är klara. Från playoffen ovan kommer fem lag vardera från varje halva, totalt tio lag. Mästarna från de tolv högst rankade ligorna, tvåorna från de sex högst rankade ligorna samt treorna från de tre högst rankade ligorna är direktplacerade. Detsamma gäller de regerande UEFA Champions League-mästarna. Totalt 22 direktkvalificerade lag. Dessa spelar i åtta grupper om 4. De två bäst placerade lagen i varje grupp går vidare.

Vi förstår att "Hur kom de på det där?!" är en fråga i sig, men så ser i alla fall strukturen ut för UEFA Champions League.

Fantasy KHL

8.5

Hockeyligan KHL, Kontinental Hockey League, kallas populärt för den ryska proffsligan ä...

Fantasy Champions League

8.5

En gång i tiden hette turneringen Europacupen, och har spelats i drygt 60 år. Numera het...

Fantasy Serie A

8.2

Italienska Serie A har en lång tradition av intresse för svenska fotbollsfans, mycket ta...

Fantasy MLB

7.5

Av "The Big Four" i USA, de stora amerikanska publiksporterna, lär baseball vara den klar...

Fantasy NBA

8.5

Den amerikanska basketligan NBA, National Basketball Association, har fått ett rejält up...