Översikt av Fantasy NFL

Fantasy NFL

Amerikansk fotboll

Nordamerika

Amerikansk fotboll, i USA och Kanada omnämnt som enbart fotboll, är en mycket populär publiksport och NFL, National Football League är den mest besökta av de amerikanska proffsligorna, och till och med den sportliga med det högsta publiksnittet i världen. NFLs åskådarkapacitet ligger i spannet 52 000 till 85 000 beroende på arena.

Sporten har sina grunder i Rugby och har spelats i omkring 150 år. Även om sporten är överlägset störst i USA finns det andra ligor. Under en period fram till 2007 fanns till och med en utvecklingsliga av NFL i Europa bestående av fem tyska lag och ett holländskt. Nu finns EFL, den europeiska fotbollsligan. Det finns också en svensk liga. I den högsta divisionen, Superserien, fanns 2015 ett tiotal lag, med Karlstadlaget Crusaders som suveräner med sex raka SM-titlar. I praktiken är dock samtliga andra nationer chanslösa mot de amerikanska lagen, vars dominans i mästerskap är total. I finalen i World Cup 2015 där sju lag deltog slog USA Japan med 59-12. Värt att notera att man också slog Frankrike i semi med 82-0.

Mer om sporten

Så spelas ligan och slutspelet i NFL

National Football League är den högsta ligan i USA för amerikansk fotboll. Ligan grundades för snart hundra år sedan och består av 32 lag spridda över landet. På klassiskt amerikanskt sportmaner har alla lag namnkombinationen av ett geografiskt område (stad eller delstat) och ett tillägg, till exempel Minnesota Vikings, San Franscisco 49ers eller Detroit Lions. Precis som i andra amerikanska lagsporter är den årliga spelardraften en stor händelse. Finalen i NHL kallas Super Bowl, och beräkningen på vilken final i ordningen det är görs vanligen med romerska siffror. Finalen våren 2016 är dock ett undantag då det är femtioårsjubileum, och slutspelets officiella namn är Super Bowl 50. Valet av spelplats är en historia i sig som vi säkert får tillfälle att återkomma till i en kommande text.

Säsongen börjar vanligen helgen efter högtiden Labor Day i september, och slutar sedan i december/januari. Varje lag spelar 16 matcher på sjutton veckor. Merparten av matcherna spelas på söndagar, men det finns också någon matcher per vecka på torsdagskvällar och någon på måndagar. Ibland infaller även matcher på fredagar och lördagar. Sista omgången på ordinarie säsong infaller alltid på söndagen. Spelschemat baseras delvis på resultat från föregående säsong. I allmänhet möter varje lag de tre övriga lagen i sin egen division två gånger, sedan fyra lag från en annan division i sin egen konferens en gång, och därpå fyra lag från en annan division i den andra konferensen en gång. De två sista matcherna spelas mot något annat lag i motsatt konferens.

Slutspelet står mellan sex lag från varje konferens, och varje konferens spelar sitt slutspel separat ända fram tills man har två konferensvinnare. Dessa gör sedan upp i Super Bowl, ligafinalen. Unikt för NFL är att man inte spelar ”bäst av”, utan slutspelet avgörs med direkt eliminering i varje runda i en match.

Av de sex lagen i en konferens är fyra stycken vinnarna av varje division. De övriga två platserna är wildcards och ges till de två lag som fått flest poäng i konferensen efter divisionsvinnaren. I konferensen går de två divisionsvinnarna med bäst resultat vidare till omgång två direkt. Det bästa wildcardet möter den sämst presterande divisionsvinnaren, och det andra wildcardet möter den återstående divisionvinnaren. Denna runda kallas Wild Card Round. Vinnarna går vidare till Divisional Round där de får möta varsin av de övriga divisionsvinnarna som direktkvalificerade sig. Vinnarna av den omgången gör därefter upp i conference championships om konferensplatsen till Super Bowl. I en enda final avgörs sedan vilka som blir NFL-mästare. Super Bowl följs via teve av uppskattningsvis drygt 100 miljoner amerikaner, och av 70 000 till 80 000 åskådare på plats i arenan.

Lagen och stjärnorna

Lagen i Super Bowl har varierat rejält genom åren. Under de fem slutspelen 2011 till 2015 är det bara två lag som spelat final mer än en gång. New England Patriots och Seattle Seahawks har en vinst och en förlust var under perioden. I finalen 2015 möttes lagen och New England avgick med seger med 28-24.

Vad gäller spelare finns det mängder av riktigt bra spelare i ligan, och laguppställningarna är stora. Det går dock att lyfta fram en del namn som extra intressanta. Denver Broncos quarterback Peyton Manning börjar bli till åren kommen (född 1976), men får ändå fortfarande anses vara ett stornamn. Han tog åtta divisionssegrar med sitt forna lag Indianapolis Colts åren 1998 till 2010, och har med fem utmärkelser rekordet som ligans mest värdefulla spelare. Det går inte heller att tala om profiler utan att nämna New England Patriots quarterback Tom Brady. Han är vid sidan av legendaren Joe Montana den ende som vunnit både ligans bäste spelare och superbowls bästa spelare mer än en gång. Han har lett New England till totalt sex finaler.

Payton Mannings yngre bror Eli, även han Quarterback, har tagit New York giants till Super Bowl-seger två gånger, och i bägge finalerna utsågs han till matchens spelare. Houston Texans defensive end JJ Watt anses vara en av ligans bättre försvarsspelare och har fått flera tunga utmärkelser. I Minnesota Wikings är running backen Adrian Peterson en av de verkligt stora profilerna, och han placerar sig alltid högt när ligans bästa spelare ska utses. Aaron Rodgers är quarterbck i Green Bay Packers och är även han en av de stora profilerna.

Regler för amerikansk fotboll

En match sker mellan två lag om elva spelare vardera. I korta drag handlar det om att ta poäng genom att antingen sparka bollen genom en målställning längst ner på motståndarens planhalva, eller föra bollen genom löpningar och passningar över kortlinjen på motståndarens sida. Det lag som fått flest poäng när matchen är över har vunnit. Touchdown är en spelare i ena laget har en boll i händerna / famnen i motståndarens målområde (”end zone”). Han kan ha kommit dit genom att springa med bollen, ha mottagit en passning i målområdet, eller återtagit bollen från en motståndare i målområdet. En touchdown ger sex poäng. Efter touchdown får laget som tog poäng chansen till en extrapoäng (”try, ”conversion” eller ”PAT”). Uppställning sker vid tvåyardslinjen (tre i collegefotboll) och endast ett försök får göras. Sker poäng med en spark genom målställning får laget en bonuspoäng, och sker det genom ännu en touchdown får de två bonuspoäng.

Det finns ytterligare ett sätt att ta poäng, genom att tackla bollförande spelare i dennes eget målområde. Detta kallas ”safety” och ger två poäng.

Att göra mål genom att skjuta bollen genom målställningen kallas field goal, och ger tre poäng. Efter ett fieldgoal eller försök till extrapoäng görs avspark av det poänggörande laget. Även vid ”safety” sker avspark, men då är det laget tagit poäng som tar emot bollen, och det andra som gör avsparken.

Matcherna spelas om två halvlekar om 30 minuter, som i sig är uppdelat på två quarters vardera). Man singlar slant, och vinnaren väljer om de vill välja om de ska vara anfall eller försvar, alternativt vilken sida de ska försvara.

Spelet går ut på att det anfallande laget får fyra försök (”downs”). Varje försök avslutas när bollförande spelare lämnar planen, när han tacklas till marken, när en passning tar mark utan att någon spelare fångat bollen samt om en löpande spelares hjälm åker av. Bollen får endast passas framåt om den passande spelaren befinner sig bakom punkten där bollen var när försöket startade. I övrigt är det enda sättet att föra bollen genom bakåt- eller sidledspassningar, samt genom att löpa med den. Om det anfallande laget lyckas förflytta sig minst tio yards framåt på fyra försök får de fyra nya försök. Om de inte lyckas övergår bollen till motståndarna. Detta medför att det anfallande laget på det fjärde försöket oftast väljer att antingen sparka bollen för att motståndarlaget ska börja sina fyra försök så långt borta som möjligt. Det anfallande laget kan också välja att försöka göra ett field goal. Dessa sparkar görs precis som passning framåt alltid från en punkt bakom där bollen låg när försöket startade. Denna punkt och förlängningen av den ut till sidlinjen kallas ”The Line of Scrimmage”. Detta är grunderna i amerikansk fotboll.

Fantasy KHL

8.5

Hockeyligan KHL, Kontinental Hockey League, kallas populärt för den ryska proffsligan ä...

Fantasy Champions League

8.5

En gång i tiden hette turneringen Europacupen, och har spelats i drygt 60 år. Numera het...

Fantasy Serie A

8.2

Italienska Serie A har en lång tradition av intresse för svenska fotbollsfans, mycket ta...

Fantasy MLB

7.5

Av "The Big Four" i USA, de stora amerikanska publiksporterna, lär baseball vara den klar...

Fantasy NBA

8.5

Den amerikanska basketligan NBA, National Basketball Association, har fått ett rejält up...