Översikt av Fantasy NHL

Fantasy NHL

Nordamerika

Ishockey

Av de amerikanska proffsligorna är nog NHL, hockeyligan, den som ligger oss svenskar varmast om hjärtat. Från att ha varit en närmast mytologisk företeelse med få blågula svenskar i och med brutala amerikaner vars primära syfte var att tvinga fram blodvite hos motspelarna, har ligan nu förändrats till att faktiskt influeras rejält av våra egna hockeyprodukter. På varje lagdel har vi idag svenskar med i ligans absoluta topp. Nicklas Lidström valdes sju gånger till världens bästa back under sina omkring två decennier i Detroit Red Wings, och idag har Ottawas Erik Karlsson axlat hans mantel på ett närmast remarkabelt sätt.

En gång i tiden hade vi Pelle Lindbergh som valdes till ligans bäste målvakt i Philadelphia innan han tragiskt förolyckades i en bilkrasch. Sedan gick det många år utan att vi fick fram en riktig målvaktsstjärna även om både Tommy Salo och Tommy Söderström gjorde tappra försök. Numera räknas dock Henrik Lundqvist till en av de verkligt stora. På forwardposition finns det massor av svenskar som dominerar i sina lag: Henrik Zetterberg, bröderna Sedin och Gabriel Landeskog är några av de som är värda att nämnas.

Intresset för NHL lär komma att påverka svensk Daily Fantasy Sports rejält i framtiden. Idag är det svårt att hitta spelbara alternativ, men de amerikanska sportsajterna har i regel alltid hockey som en av de mest populära sporterna i portföljen. Det är en sport som lämpar sig ypperligt för DFS, med gott om möjligheter till poäng, starkt profilerade spelare och ett högintensivt game flow.

Mer om sporten

Att ta ut sin laguppställning för NHL-fantasy

En laguppställning i National Hockey League när du spelar på DraftKings består av nio spelare, och måste plockas från minst tre olika lag. De nio positionerna är tre ytterspelare (höger- eller vänsterytter), två centrar, två försvarare, en målvakt samt en fri ytterspelare som kan tas från vilken position som helst. Budgeten ligger på €50 000, vilket ger en snittkostnad på cirka €5556 per spelare i laget.

Poängsättning för spelet

Poängsättningen för olika spel inom Fantasy Sports varierar något, men vi har även här utgått från DraftKings poängsystem för National Hockey League. Ett mål ger här 3 poäng och en målgivande passning 2 poäng. Spelare i laget får dessutom en halv poäng för skott på mål och blockerade skott. Både mål och målgivande passningar i numerärt underläge ger en bonuspoäng, och ett straffmål ger 0.2 poäng. En spelare som gör hat trick i en match får en bonus på 1.5 poäng. Detta är de poäng en utespelare kan få.

Målvakter får 3 poäng för en matchseger, samt 0.2 poäng för varje räddning. Ett insläppt mål ger en minuspoäng, och dessutom finns en bonus på två poäng för att hålla nollan. För att denna bonus ska gälla ska målvakten stå hela matchen och inte släppa in något mål i ordinarie tid eller övertid. Efterföljande straffläggning räknas inte. Dessutom får målvakten samma bonusar får mål och assist som utespelare.

Så fungerar NHL

De trettio lagen i NHL är uppdelat i två konferenser, vilka i sig är indelade i två divisioner i varje. West består av Pacific och Central, och east av Atlantic och Metropolitan. I den västra konferensen finns sju lag i varje division, och i den östra åtta. Säsongen för National Hockey League drar igång i slutet av oktober varje år, och sedan spelas 82 omgångar fram till april, där hälften av matcherna spelas hemma och hälften borta.

Varje motståndarlag i den egna divisionen möter man 4-5 gånger, och övriga lag i konferensen möter man 3 gånger. Detta blir 24 matcher. Lagen i den andra konferensen möter man två gånger under säsongen, en hemma och en borta.

En seger ger i ordinarie tid ger två poäng, en förlust noll poäng. Vid oavgjort i full tid spelas en straffläggning med tre straffar. vinnande lag får 2 poäng, förlorande 1 poäng. Vinnande lag får ett mål extra i statistiken, men inga mål och räddningar taggas till enskilda spelare i officiell statistik.

De tre bästa lagen i varje division når automatiskt slutspel. De resterande fyra platserna går till de två lagen i varje conference som fått flest poäng av de som inte redan är klara. Av de 30 lagen i ligan går alltså 16 vidare till slutspel.

Varje conference spelar sedan separat om en finalplats vardera. Den division-vinnare som har fått flest poäng i conferencen i grundserien möter det wildcard i conferensen med lägst poäng i grundserien. Den andra division-vinnaren möter det andra wildcardet. Tvåan i ena divisionen möter trean i sin egen division. Man spelar åttondelsfinalen (som egentligen heter conference-kvartsfinal) i bäst av sju. Runda två blir divisionsfinal. Runda 3 blir conferencefinal och runda 4 stanley cup-final. Slutspelsomgångarna körs alltid i bäst av sju matcher.

Under runda 1 och 2 har högst seedade lag hemmaplansfördel. Resten av playoffen har det lag med flest poäng i grundserien det. Man har hemmaplan i matcherna 1,2,5,7.

Fantasy KHL

8.5

Hockeyligan KHL, Kontinental Hockey League, kallas populärt för den ryska proffsligan ä...

Fantasy Champions League

8.5

En gång i tiden hette turneringen Europacupen, och har spelats i drygt 60 år. Numera het...

Fantasy Serie A

8.2

Italienska Serie A har en lång tradition av intresse för svenska fotbollsfans, mycket ta...

Fantasy MLB

7.5

Av "The Big Four" i USA, de stora amerikanska publiksporterna, lär baseball vara den klar...

Fantasy NBA

8.5

Den amerikanska basketligan NBA, National Basketball Association, har fått ett rejält up...